De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
techniek
water
CO2 geschiedenis
CO2 waarom
aquarium en CO2
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver

 

Aquariumgebruik:


Tegenwoordig is de juiste dosering van COČ in het aquarium geen probleem meer.
Verschillende merken bieden de aquariaan voor alle maten en soorten aquaria de geschikte apparaten. Van simpele maar doeltreffende sets, tot grote zelfdenkende computergestuurde installaties. COČ-sets zijn er voor kleine en middelgrote aquaria. Het COČ gas wordt door middel van een verstuiver in een dichte stroom van minuscuul kleine belletjes in het water gebracht.
De kleine belletjes die de verstuiver in het water blaast,  stijgen op in  het water en geven daarin het koolzuurgas af. Zo komt het gas beschikbaar voor de planten. Er bevinden zich in het aquariumwater nog meer   opgeloste gassen, voornamelijk zuurstof en stikstof. deze zijn aan  dezelfde natuurkundige wetten onderhevig  als kooldioxide. Net zoals het koolzuurgas (COČ )uit het belletje het water ingaat, zo zal het zuurstof (OČ) of stikstof (NČ ) uit het water het belletje inkomen. Als deze belletjes lang genoeg in contact met het water blijven, zal hier een gas uitwisseling plaatsvinden.

controle:
Bij de betere sets bevindt zich een controleapparaatje dat de COČ continu test. Een testapparaat waarmee het koolstofaanbod voor de planten constant wordt afgelezen. Zodat de apparatuur op juiste hoeveelheid kan worden afgesteld.
Het fijne van dit testapparaat is, dat alleen veranderingen in de zuurgraad (pH-waarde) die door kooldioxide worden veroorzaak, aangegeven wordt en niet de veranderingen die ontstaan door het uitreden van andere minerale of organische zuren. Het is daarom ook aan te bevelen dit apparaat voor dagelijkse controle in het aquarium aan te brengen als er een volautomatische pH- regeling aanwezig is.
Een grote verscheidenheid van planten in het aquarium  bereiken we slechts door  goed functionerende COČ-bemesting.
De verschillende soorten planten voorzien namelijk op diverse manieren in hun koolstofbehoefte. Sommige zullen daardoor in het voordeel zijn en vooral in een kleine leefgemeenschap als in het aquarium de andere planten het voedsel ontnemen.
Zonder COČ toevoeging zullen na enige tijd alleen nog die planten in leven zijn, die koolstof uit de carbonaten kunnen halen, en in staat zijn in water met een hoge ph-waarde te overleven.


         


naar boven