Een mooi aquarium houden dat wil en kan iedereen.
Soms zeggen mensen dit is een droom die voor weinigen in vervulling gaat, maar met wat spelregels kan iedereen het. Bekijk onderstaand verhaal en probeer.
Bijvoorbeeld een aquarium met maanvissen.
Daar de maanvis (pterophyllum scalare) al sinds 1911 in onze aquaria rondzwemt, is deze vis in de loop der jaren vrij ongevoelig geworden voor de watersamenstelling in het aquarium.
Zolang dit water niet te hard is, helder is en voldoende zuurstof bevat, kunt u jaren plezier van deze vissen hebben.
Bij het kweken van deze vissen dient u echter te beschikken over zacht water.
Bij het houden van de vissen moet u er wel rekening mee houden dat de maanvis een cichlide is, oftewel kleinere visjes niet als gezelschap,maar als voedsel ziet.
In de natuur komt de maanvis voor in het stroomgebied van de Amazone, veelvuldig worden zij daar aangetroffen in het gezelschap van de Discusvis. In het aquarium kunt u ze beter niet tezamen houden daar de discusvis zeer zacht water nodig heeft.
Enkele soorten rustige zalmen of een kleine dwergcichlide uit het stroomgebied van de Amazone, vormen wel een goed gezelschap voor deze vis.
Het is verstandig, het aquarium niet te klein en te laag kiezen (b.v. 100 cm bij 50 cm bij 50 cm.) daar deze vissen ongeveer net zo hoog als hun lengte kunnen worden. Bij een goede verzorging van de maanvis is 15 cm en groter niet uitzonderlijk.
Het aquarium beplanten met vallisneria en amazone zwaardplanten vinden deze vissen prettig, evenals een donkere bodem.
Filteren over turf, en een watertemperatuur van 25 graden wordt aanbevolen.
Als voedsel accepteren maanvissen vrijwel alles.
Het beste voer wat gegeven kan worden zijn; watervlooien muggenlarven en jonge levendbarende, zoals guppen, black molly’s, zwaarddragers en dergelijke. Bij zo’n dieet zullen ze u tonen hoe mooi een maanvis is.
Vaak wordt in de boeken gesproken over beginnersvis.
Geen enkele vis is een beginnersvis, daar iedere vissoort een goede verzorging en watersamenstelling nodig heeft.
Er zijn wel soorten die wat ongevoeliger voor een niet optimale verzorging zijn, zoals de levendbarende en eierleggende tandkarpers (guppen, zwaarddragers.)
Als deze vissen goed verzorgd worden pas dan zullen zij hun volle kleurenpracht tonen.
Voor een goede verzorging van de vele gehouden soorten kunnen medeaquarianen en clubleden met raad en daad de ”beginner” bijstaan.
Een ervaren aquariaan is iemand die alle beginnersfouten en problemen achter de rug heeft.
Om een hoop (vis)leed te besparen en fouten te voorkomen, is de beste methode lid te worden van een aquarium vereniging.
De NBAT heeft vast wel een adres van een vereniging bij u in de buurt.