De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
techniek
problemen
visziekten
groene algen
bruine algen
blauwe algen
baardalg
parasieten
Vissoorten
Planten
De vijver

Problemen

Visziekten

Bij een goede verzorging van vissen heeft u hier gelukkig weinig of geen last van. Als het onverhoopt toch mocht gebeuren is het meestal witte stip. Zoals de naam al aangeeft is de ziekte te herkennen aan de witte stippen welke zich op de vishuid vormen. Het eerst op de delen van de vis welke het meest bloeddoorlopen zijn zoals de kieuwen. Later op de vinnen en dan op de gehele vis. Witte stip treedt vaak op als men te koud water tijdens het water -verversen heeft gebruikt.

Bij grote temperatuur schommelingen als er nieuwe vissen in het aquarium worden gedaan. Daarom altijd de nieuwe vis voorzichtig aan de nieuwe behuizing laten wennen.

Door de vissen te laten schrikken, bijvoorbeeld tikken tegen de ruiten kan bij verzwakte vissen de witte stip doen ontstaan.

Een temperatuur verhoging naar 30 graden gedurende twee weken is hiertegen een uitstekend middel. Een flesje antistip van de aquarium winkel doet ook wonderen.

Maar chemische middelen, zoals elk middel tegen visziekten is, moeten we proberen zoveel mogelijk vermijden. Ook leveren de anti alg middelen een hoop chemische rommel in het water op. Deze middelen kunnen zelfs visziekten veroorzaken.

Deze mooie Discusvissen leven in het wild tenslotte ook niet in het afvalwater van een chemische fabriek.

 


naar boven