De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
aquarium houden
afmeting
constructie
onderstel
plaatsing
verwarming
verlichting
filters
thermometer
achterwand
bodem
decoratiemateriaal
vullen
beplanten
opstarten
vis inbreng
voeren
onderhoud
vervangen
techniek
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver

Stappen

INRICHTEN van een NIEUW AQUARIUM

Bij het inrichten van een aquarium stellen we ons altijd eerst de vraag: Wat voor soort en welke vissen doen we in het aquarium? Iedere vis of soort stelt nu eenmaal eisen aan het aquarium:

De meeste cichliden:
 Weinig planten
 veel schuilplaatsen.

 

 

  Tandkarpers, karperzalmen:
  een dicht beplante bak
  wordt op prijs gesteld.

 

Labyrintvissen:
 veel planten en  zeker ook                     oppervlakte planten.

 

Combinaties van van de vissoorten zijn ook mogelijk, vandaar dat er zeer veel verschillende inrichtingen toepasbaar zijn.
Het meest voorkomende is een gezelschaps aquarium. Dit is een vrij makkelijk in te richten aquarium. Een bodem, samengesteld uit turf vermengd met zand, met hierover een laag fijn grind zorgt ervoor dat de planten goed groeien. Als u er maar voor zorgt dat er voldoende zuurstofplanten in staan om algvorming te voorkomen. Behalve deze zuurstof of echte waterplanten, planten we tevens de ondergedoken vorm van een aantal moerasplanten. Hiervan zijn vele soorten waarvan u de eigenschappen het beste eerst in de boeken kunt bekijken. Dan leest u meteen hoe u de planten het beste kunt verzorgen. Want iedere plant stelt tenslotte zijn eigen eisen.

Ondanks dat aquariumplanten duur zijn, is het beter bij een nieuw in te richten aquarium hierop niet te bezuinigen. De beste remedie tegen algvorming in een nieuw aquarium zijn veel planten; deze halen de voedingsstoffen uit het water, voordat de algen ze kunnen gebruiken om te groeien. Het behandelen van planten of water bij de inrichting van een nieuw ingericht aquarium is af te raden, aangezien dit meestal tot nog meer problemen leidt. Je zou eens aan mensen moeten vragen die zo'n chemisch behandeld aquarium hebben, of ze een slok van het water zouden willen nemen.
Het antwoord luidt dan; nee, wie weet wat voor gif erin zit.
Maar onze vissen laten we hier wel in rondzwemmen!

Als het aquarium is ingericht, laten we het een of twee weken met rust. Dit om de planten wortels te laten vormen en te beginnen met groeien. Na deze rustperiode kunnen pas de vissen erin en kunnen we genieten van onze onderwatertuin.

Voor goede Ún deskundige hulp bij het inrichten van een aquarium, kunt u altijd bij Aquavo terecht.

Het lidmaatschap van een aquariumvereniging
is altijd aan te raden: inschrijven?

 


naar boven