De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
techniek
problemen
visziekten
groene algen
bruine algen
blauwe algen
baardalg
parasieten
Vissoorten
Planten
De vijver

Groene algen

Deze benaming is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse soorten groene alg. De groene algen hebben een overeenkomst, zij bezitten allemaal chlorophyl. Deze eigenschap zorgt ervoor dat zij net als "hogere" planten, zuurstof uit koolzuurgas vormen door inwerking van licht.

In een nieuw ingericht aquarium zal het water bijna altijd groen kleuren,dit komt door eencellige groene algen. Deze algen kunnen zich zeer explosief vermeerderen, daar onze net aangeplante planten nog wortels moeten vormen. De voedingsstoffen voor de planten die in het water zitten worden nu gebruikt door de algen. Echter als u heeft gezorgd voor een voldoende beplant aquarium zullen deze algen na enkele dagen verdwijnen.
Indien deze algen echter zeer snel afsterven is er iets mis, daar zij net als de rest van de planten chlorophyl bezitten, oftewel uw net aangeplante planten zullen ook niet meer groeien. Het klimaat voor een blauwe alg explosie is ideaal op dit moment. Remedie hiertegen is zosnel mogelijk water verversen. Meteen hierna nog meer snelgroeiende planten aanplanten (vallisneria,waterpest,etc.) ter voorkoming van weer een snelle groei van groene alg.
We kunnen na enkele weken ook last krijgen van baardalg, lange draden wier die zich aan stenen, wanden en met een beetje pech op planten vormen. Als echte aquariaan kunt u nu alleen maar juichen daar we nu een ideale bak hebben om planten te laten groeien. Worden de baardalgen, wieren, hinderlijk dan kunnen we deze verwijderen. Een ruw stokje steken we in deze alg en zorgen door draaien van het stokje dat de algen erom heeen gebonden worden. Als we de algen om het stokje gebonden hebben trekken we deze algen voorzichtig van de planten los.

Ter voorkoming van weer een snelle groei van deze algen, toch nog maar wat extra planten. Als de "hogere" planten de voeding in het water optimaal gaan gebruiken zullen we weinig tot geen last meer van deze algen hebben. Wanneer we ons realiseren hoeveel planten en groene algen gemeen hebben, kunnen we ook begrijpen waarom we de groene algen niet met Chemie moeten bestrijden. Als we een middel tegen groene alg toevoegen verdelgen we niet alleen de algen maar ook het chlorophyl in onze planten. Met andere woorden als de anti algkuur is afgelopen zijn we niet alleen de algen kwijt, maar moeten onze planten zich ook weer gaan herstellen. De voedings en gifstoffen die vrij gekomen zijn, worden nu dus niet meer door planten of groene alg opgenomen.

Nu kunnen we wel een hele boel nieuwe planten aanplanten, maar het probleem van niet groeiende planten blijft bestaan. In het aquarium is op dit moment wel een ideaal klimaat ontstaan voor de vorming van blauwe alg, wat ons planten en vissen gaat kosten. Blauwe alg bestaat over het algemeen uit zeer giftige bacterieen. Bestrijd de groene alg dus alleen met planten. Met deze spelregels in ons hoofd kan onze onderwatertuin er ook zo uitzien.

 


naar boven