De vereniging
Artikelen
Maandblad aquavo
leden schrijven
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver

Leden schrijven

Corydoras gekweekt

De verrassing

Vlak voor de zomer eind Mei, begaf de pomp in de bak het. Van ellende hebben we toen een kleine binnen pomp erin gezet, om het water in beweging te houden. De pomp naar een dierenspeciaalzaak gebracht maar het bleek dat de pomp niet meer te repareren was. Het duurde nog minstens twee weken voordat de nieuwe pomp zou komen, daardoor liep de temperatuur van het water in de bak zeer snel op. Na twee weken kregen we de nieuwe pomp, en we plaatsten dus snel de pomp in de bak. Waardoor er plotseling een hele snelle stroming ontstond. Ook hebben we toen redelijk wat water ververst om de temperatuur omlaag te brengen.

De andere dag nadat de pomp geplaatst was, zagen we tot onze grote verbazing dat de Coryidorassen (vermoedelijk Corydoras aeneus) eieren aan het leggen waren tegen de voorruit van het aquarium. De purperkoppen hadden ook zeer snel door dat er eieren waren en aten de eieren op. Toen hebben we snel een vijvermandje opgezocht en hier een panty omheen gedaan , en deze als verdediging over de eieren geplaatst (verzwaart met stenen). Na ongeveer 3 dagen kwamen de eieren uit en begonnen de larven vrij te zwemmen, ondertussen hadden wij ook al een kleine bak gevuld met aquariumwater. Nadat de larven zijn vrij gaan zwemmen hebben we de vijvermand met de larven uit het grote aquarium gevist . We hebben de larven over gezet naar de kleine bak. Na ongeveer twee dagen hebben de laren voor de eerste keer stofvoer gekregen. Het waren in totaal ongeveer ±300 larven. Hiervan stierven er maar enkelen.

In het begin groeiden de jonge vissen hard maar de formaten verschilden erg veel. Naarmate ze groter werden kregen ze ook extra voer zoals kleine watervlooien en verpulverd droogvoer, ze werden meerdere keren gevoerd per dag( tussen de 2 - 3 keer). En geregeld verversen van het water en het schoonmaken van de pomp. Na ongeveer 4 a 5 maanden hebben we de helft van de vissen naar Aquavo gebracht om daar verder te groeien en de rest naar Tropica, Beverwijk gebracht, nadat een aantal van de vissen in onze eigen aquarium gedaan is.

Waar vinden we Corydoras

 Zuid-Amerika, in het oosten van Brazilië in de omgeving en in de Amazone.

Geslachtsonderscheid:
De mannen zijn ca 4,5 cm. De wijfjes domineren het mannetje met hun 6 cm.

Aquarium: Corydoras zijn vissen die weinig eisen stellen. Optimaal plezier hebben we van ze  in een niet te kleine hak (minimum bodemafmetingen 80 x 40 cm) gehouden worden. Daarbij moeten we beseffen dat het een scholenvis is. Betekent minstens 10 à 15 dieren in het aquarium

Watersamenstelling speelt geen grote rol, zolang deze niet te extreem schommelt en normale waarden behoudt. Dit geldt voor zuurgraad en hard leid. Wat de temperatuur betreft stellen ze nog minder eisen. Ze houden het goed uit van 10 tot 30° C, Het beste voelen zij zich bij 22 à 24° C. De hoeveelheid licht speelt wel een rol. Ze houden niet van felverlichte bakken, tenminste als ze niet over voldoende schuilplaatsen beschikken. Indien er veel licht op het aquarium staat,verdwijnen ze onder bladeren of onder kienhoutstronken.

Iedere aquariaan ziet Cordoras als reinigingsdienst van hun aquarium. Zij bewijzen inderdaad goede diensten, maar we mogen niet vergeten dat de overschotjes in ons aquarium meestal hetzelfde zijn. De aquariaan die met deze vissen wil kweken zorgt voor een goede en variabele voeding. Voer waar onze vrienden verzot op zijn: rode of zwarte muggenlarven, enchytraeèn, in ongezout water gekookte vis, krab, garnaal en fijngehakt runderhart indien de portemonnee het toelaat mag biefstuk ook.

 Als algemene regel geldt dat een corydoraspaartje niet op bevel kweekt. Zie het verhaal hierboven over een gelukte toevalskweek Dit betekent dat ze het liefdesspel al ingezet moeten hebben in het gezelschapsaquarium voordat we de Corydoras in de  kweekbak overbrengen.

Gebruik een vrij grote bak 50 bij 30 bij 30. Gebruik gefilterd aquariumwater. We kunnen nu de kweekdieren in het aquarium brengen. We brengen 2 mannen per wijfje over. Nu kunnen we de gestoorde vrijers opnieuw stimuleren door de temperatuur te laten dalen door het verversen van het water, met kouder water, Gewoon leidingwater gebruiken we voor dit doel. Daarna de temperatuur iets verhogen. Het wijfje zal dan spoedig beginnen met rotsstukken of andere bealgde voorwerpen af te grazen. Daarna volgt het rijden van het mannetje dat op de rug van het vrouwtje meezwemt. Soms is het wijfje de leider, dit zien we doordat ze met de kop in de flanken van de man port.

Dan zien we dat het mannetje met de borstvinnen de baarddraden van het wijfje vastklemt terwijl deze enkele eieren uitstoot die ze echter opvangt in een buideltje dat ze vormt met de buikvinnen. Nu laat het mannetje zijn sperma stromen en bevrucht zo de eieren.Het geheim waarom deze vissen hun baarddraden zo broodnodig hebben tijdens de kweek is hiermee opgelost. Na de bevruchting laat het mannetje het  vrouwtje los, waarna deze zal wegzwemmen om de eieren aftezetten. Er kunnen dan wel 200 crème kleurige eitjes in groepjes van ongeveer 5 afgezet worden.De jonge visjes komen na ongeveer 5 dagen op de wereld. Tijd om de ouderdieren te verwijderen. De jongen worden gevoerd met Artemia salina om na enkele dagen over te stappen op reeds cyclops en de fijnste watervlooien. Corydoras groeien in het begin vrij langzaam, maar zijn na 18 maanden geslachtsrijp.

Als de eiafzetting in het gezelschapsaquarium is gebeurd, dan kan men de eieren van de ruiten losmaken met behulp van een scheermesje en  afhevelen. De eieren doorstaan deze behandeling meestal goed. Eitjes in een kweekbak met het aquariumwater en de kweek lukt meestal

Cathrien van Kempen

terug naar index Leden schrijven



naar boven