De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
techniek
problemen
visziekten
groene algen
bruine algen
blauwe algen
baardalg
parasieten
Vissoorten
Planten
De vijver

Naar aanleiding van de lezing over algen, wil ik het een en ander met jullie delen. Plotseling deed zich in mijn gezelschapsbak een algen plaag voor. Uit het boek van Jutta Etscheidt nl; Het Zoetwater aquarium, begreep ik dat het baardalg kon zijn. Vieze grijze slierten die zich aan de bladranden ging hechten. Ik las in bovengenoemd boek dat dit soort alg vooral in helder en goed stromend water voorkwam. Omdat ik nog een beginneling ben, doe ik alle experimenten voor het eerst. Dus dacht ik, ik zet overdag de pomp uit en s' nachts weer aan. Hierdoor verdween de baardalg inderdaad. Maar doordat ik mijn pomp niet uitgespoeld had kwamen er dus extra (veel dode bacteriŽn) voedingsstoffen in het aquarium en kreeg ik een groene algenplaag. Die wilde met veel waterverversen ook niet verdwijnen en dus besloot ik het zinkoxide van de Hr. Hoedeman te proberen.

De apotheek verstrekt mij voor een paar euro's een halve pot van dat spul. Ik heb twee opgeloste theelepels in mijn aquarium gedaan, waar zich 240 ltr. Water in bevind. Pomp uit natuurlijk. Ik schrok er behoorlijk van, want door het zwemmen van de vissen ging er ook heel veel van zweven in het water. Alles werd een melkachtige dikke mist. Na verloop van tijd begon het wat neer te slaan. Het heeft twee dagen zo gestaan. Toen ben ik af gaan hevelen, wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan.

De bladeren van de cryptocorinen heb ik schoon moeten wrijven, aangetaste bladeren verwijderd. Na de pomp gespoeld te hebben en weer aangesloten, is de rest na verloop van dagen toch uit het aquarium getrokken. Een hele schoonmaakactie en zeker alleen geschikt voor noodgevallen.

Inderdaad, alle algen weg. De bladeren van de planten hebben er niet onder geleden. Wel stierven alle puntslakken, wat sommigen onder u geen bezwaar zullen vinden, ik ook niet, want ik kon ze gemakkelijk weer aanvullen uit mijn andere aquarium.

Nu ong. 2 maanden later is er weer een normale lichte algengroei op het kien hout en de achterruit, waar ik het laat zitten voor mijn Ottocindus otttatus en Hypostomos jaguribensis die het graag eten. Het meest opvallende vindt ik dat het plantje Rotalananjensham wat vernoemd werd in het maandblad van de NBAT jan. 2004, een enorme opleving heeft. Waar ik eerst nog een wegkwijnend stekje vol algen had, groeit het nu snel uit tot een hele bos.

Verder heb ik nog Javavaren, Waternavel, Papagaaiblad, Zwarte Amazone, Vaantjesplant, Ambulia, Javamos en Vorkjesmos.

Al met al toch een geslaagde actie.

PS. Ik heb een pH 6 en een KH 5.

Graag zou ik ook van andere hun aquariumbelevenissen weten. Zo hoop ik nog veel te leren.

Elsinga jr

(het is mogelijk om er een paar snel groeiende planten bij te zetten, zodat de nitraten in de bak sneller worden opgenomen daar er een aantal langzaam groeiende planten bij zitten. Ook water verversen is een goed middel om deze nitraten te verminderen)

 


naar boven