De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
verzorging
behandelen
bodemgrond
riccia fluitans
vallisneria
De vijver

                         

                         BODEMGROND:

Waarom een voedingsbodem als het ook zonder kan?

Bijna al onze planten in het aquarium zijn moerasplanten , die met hun wortels voeding uit de bodem opnemen. Dus moeten we ervoor zorgen dat de planten dit ook daadwerkelijk kunnen doen.

Wat is de beste voedingsbodem? Iedere aquariaan heeft zijn eigen recept. Tevens zegt ook iedere aquariaan, dat zijn recept het beste is.

Voor cichliden, meervallen en ander gravend of planten etende vissen kunnen we zeggen: geen voedingsbodem, geen planten, omdat de planten  toch als voer gezien worden. Oftewel ,voor deze vissen voldoet een bodem van donker gekleurd aquariumgrind prima.

Maar wat nu als we een plantenbak willen hebben?

 Hiervoor zijn vele recepten, maar laten we nu eens kijken naar de bodem waar de planten in de natuur groeien. In de meeste plantenrijke wateren, zien we een bodem die bestaat uit humus en die vaak licht ijzerhoudend is.

Met deze informatie kunnen we wat. We maken een mengsel van fijn zand met wat ijzerbemesting. Dit leggen we als eerste in het aquarium, daaroverheen doen we turf (humus), (geen bladafval tuinaarde of plantenresten; dit gaat alleen maar rotten en zorgt voor blauwe alg). Als het zand en de turf ligt, dekken we het geheel af met ongewassen aquariumgrind ( korrelgrote 2-3mm). Het aquarium grind wordt niet gewassen, omdat in het grind best veel voedingsstoffen voor planten zit. Als we het grind wassen spoelen we dit alleen maar weg. De melkwitte vertroebeling in het water is met een dag of 2 verdwenen.

 De meeste aquariumplanten zoals crypto's, zwaardplanten, aponegetonsoorten doen het op deze bodem zeer goed. Als het aquarium eenmaal goed "draait" is af en toe water verversen en een beetje ijzerbemesting ruim voldoende om jaren plezier van deze bodem te hebben. Immers, de afvalstoffen van onze vissen zijn prima plantenmest.

 

naar boven