De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
techniek
water
CO2 geschiedenis
CO2 waarom
aquarium en CO2
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver

 

Geschiedenis:

Vooral de CO≤ bemesting in het aquarium is voor velen,die pas met een aquarium beginnen, een gesloten boek. Alleen al het woord CO≤ maakt dat iemand zich onbehagelijk voelt. Dit is onterecht,want een aquarium waarin een mooi planten bestand goed moet gedijen, heeft een bepaalde hoeveelheid CO≤ nodig.

De tegenprestatie van deze gezonde planten is het voor de vissen nodige zuurstof leveren.
Tot in het midden van de jaren 60 speelde CO≤ in het aquarium een verdachte rol. Koolzuur werd gezien als een gif dat absoluut uit het aquarium moest worden verwijdert. Vanaf het begin van de aquaristiek tot in de jaren 50, werden aquaria spaarzaam verlicht. Ze werden of niet verlicht en in de buurt van een raam geplaatst, of ze moesten het doen met een klein gloeilampje. Licht is echter voor planten een noodzakelijke energiebron om voedingsstoffen te kunnen opnemen. Omdat deze energiebron te weinig aanwezig was,gebruikten de meeste planten nauwelijks voedingsstoffen en gingen ze snel dood. Vaak werden de vissen dan ook zonder planten in het aquarium gehouden.Kooldioxide ontstaat echter in ieder aquarium op volkomen natuurlijke wijze door het uitademen door de vissen, en de productie van de miljarden bacteriŽn tijdens het verwerken van voerresten, afgestorven plantendelen, algen,enz. Omdat ook de waterbeweging in de vroegere aquaria slecht geregeld was, werd het CO2 gehalte te hoog, Daardoor ontstond een tekort aan zuurstof voor de vissen , die  dan ook vaak happend naar lucht aan de oppervlakte zaten. De wens van de aquarianen om de CO≤ (ofwel koolzuur) uit aquarium te verwijderen was dan ook zeer sterk en er werden de gekste luchtpompconstructies bedacht om hieraan te gemoed te komen.

De omwenteling:


Toen steeds vaker Tl-buizen voor het aquarium werden gebruikt, veranderde de situatie.
Door deze betere energiebron kwam eindelijk de stofwisseling van de planten goed op gang.
Deze konden nu de aanwezige voedingsstoffen opnemen en verwerken. En later zorgde de opkomst van de circulatiepomp voor een betere waterbeweging. Nu verbruiken de planten meer voedingsstoffen, vooral koolstof en ijzer, dan het aquarium zelf kon leveren.En er ontstonden tekorten. En tot teleurstelling van vele aquarianen ging het met de plantengroei ondanks de moderne technische hulpmiddelen, weer net zo slecht.

 


naar boven