De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
aquarium houden
afmeting
constructie
onderstel
plaatsing
verwarming
verlichting
filters
thermometer
achterwand
bodem
decoratiemateriaal
vullen
beplanten
opstarten
vis inbreng
voeren
onderhoud
vervangen
techniek
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver
 

Decoratiematerialen:

 

Voor het gebruik in het zoetwater-aquarium zijn bijvoorbeeld graniet, basalt en rivierkeien geschikt. Vermijd kalkhoudende stenen. Om te weten of u te maken heeft met een kalkhoudend gesteente, laat u er wat azijn op druppelen. Bruist het, dan bevat het kalk en is het ongeschikt om in het aquarium te gebruiken.

Ook met olie vervuilde stenen, ertsgesteente en metaalhoudende steensoorten zijn niet geschikt voor het aquarium, hoe decoratief ze er ook mogen uitzien.

Spoel elke steen af in kokend water en bouw het aquarium niet te vol. Zorg voor een natuurlijk en rustig aandoend geheel. Mijd te bleke stenen, zeker in combinatie met donkere exemplaren. Mijd ook de vele kleurcombinaties, kies voor een zelfde soort kleur.

Zorg bij het stapelen voor een stevige constructie, zodat u 's morgens niet moet constateren dat uw bouwsel is gekapseisd en enkele van uw mooiste vissen heeft geplet (of barsten in de ruit heeft veroorzaakt!).

Stenen met scherpe randen zijn uit den boze. Hieraan kunnen vissen zich ernstig verwonden, met infecties als gevolg.

 

Wie kiest voor hout in zijn aquarium, kan in elke aquariumwinkel terecht voor bijvoorbeeld wortels van harsachtig grenenhout. Dit hout is decoratief en duurzaam. Het komt uit veengebieden en is doeltreffend geconserveerd. Wanneer het zich vol water heeft gezogen, drijft het niet.

Het echte en uiterst harde kienhout is nog beter geschikt. Dit hout is zwaarder dan water en vergaat praktisch niet. Het zachtere veenhout wil wel eens afbrokkelen en zal uw water - zeker de eerste weken - danig doen verkleuren.

Ook kienhout heeft die eigenschap, maar in veel mindere mate.

Wie wil weten of hij met echt kienhout te maken heeft; kan er het best met zijn nagels over schrapen. Steken er houtrestanten onder, dan is het wellicht niet de echte soort (wat het echter zeker niet ongeschikt maakt!).

Laat nieuw aangekochte stukken hout voldoende lang inwateren. Doe dit bij voorkeur in een grote kuip of ton, die u dagelijks ververst. U houdt dit ritueel net zolang vast tot het hout het water niet zo snel meer verkleurt. 

                          

Laat hout nooit ofte nimmer inwateren in uw vijver. Op die manier zetten er zich allerlei bacteriën op vast die u dan later overbrengt in uw aquarium.

Kook hout nooit!! Dit brengt schade toe aan de houtstructuur, zodat er zich tal van minuscule kloofjes en barstjes gaan vormen, die dan in uw aquarium ideale broeihaarden voor schimmelvorming blijken.

Verkleuring van hout houdt na verloop van - korte of lange - tijd hoe dan ook op. Geduld is een schone zaak.

Nadat u het hout voldoende lang hebt ingewaterd, kunt u het met de hogedrukreiniger grondig afspuiten. Dit zorgt ervoor dat de (schors)restanten voorgoed verdwijnen.

 

Alle andere decoratiematerialen, zoals tempeltjes, vergane schepen of duikklokjes horen thuis op, naast of onder het aquarium of in de kinderkamer.

 

                         NOOIT in het aquarium !!!

 


naar boven