De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
waterkevers
libellen
slakken
kikkers
voortplanting
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

     

    Kikkers, padden                   

     

Amfibieën is de verzamelnaam voor kikkers, padden en salamanders. Ze voelen zich zowel thuis in het water als op het land. Daar komt de naam amfibie vandaan, want dit betekent in het Latijn 'dubbelleven'. De meeste soorten werden in het verleden zwaar vervolgd, kikkers en padden hadden geen goede naam bij de mensen. Gelukkig is daar nu veel in veranderd en genieten veel mensen van het luide gekwaak van kikkers langs de waterkanten. Alhoewel in het voorjaar, als de mannetjes de wijfjes roepen dan kun je s'morgens vrij vroeg gewekt worden. Dan geen kikkers, roepen sommigen. Niet getreurd als er in de buurt water is of een vochtige omgeving komen kikkers, padden, salamanders vanzelf.

De larven van amfibieën, de bekende dikkopjes of kikkervisjes, leven in het water. Met behulp van kieuwen halen ze de benodigde zuurstof uit het water. Deze kieuwen zitten aan de buitenkant van het lichaam, vlak achter de kop. Uit het water dat langs de kieuwen stroomt wordt de zuurstof opgenomen. Ook vissen (waaruit de amfibieën zijn ontstaan) hebben kieuwen, maar hier zitten de kieuwen meer in het lichaam. Als de larven ouder worden en langzaam veranderen in kikkers of salamanders, kruipen ze uit het water om hun verdere leven op het land door te brengen. In de voortplantingstijd komen de kikkers en salamanders weer bij het water. Het leven op land betekent dat de kikkers nu hun zuurstof uit de lucht moeten halen. Ze doen dat anders dan mensen. Kikkers hebben namelijk geen ribben of een middenrif, waarmee ze de lucht de longen in kunnen zuigen of uit kunnen persen. Daarom hebben ze een zeer speciale ademhalingstechniek: de lucht wordt als het ware ingeslikt. Met keel- en tongbewegingen wordt de lucht daarna de longen in gedrukt. Tijdens de winterslaap levert deze ademhalingstechniek problemen op. De kikker moet dan veel te veel bewegen, waarbij onnodig veel energie verloren gaat. De natuur heeft daarom voor de kikker nog iets bedacht. Een kikker kan namelijk ook via de huid ademhalen. Dat doet hij dan voornamelijk in de winterslaap.

De levenscyclus van amfibieën

Amfibieën leggen eieren, het aantal daarvan hangt af van de soort en kan variëren van een paar honderd tot wel twaalfduizend per seizoen! De eieren worden meestal in grote bollen bij elkaar gelegd, het kikkerdril. Uit deze eieren komen kleine larven, met een grote kop en een lange staart, die wel iets van een visje weg hebben. Daarom worden ze dikkopjes of kikkervisjes genoemd. Tijdens de groei beginnen ze steeds meer op hun ouders te lijken. Als een kikkervisje uit het ei komt, heeft hij nog nauwelijks pootjes, maar deze groeien langzaam aan. Ook krijgen ze meer een kikkerkop en wordt de lange staart steeds kleiner.

    

 


naar boven