De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
cichliden
maanvis
discus
labyrintvissen
tandkarpers
karperzalmen
Planten
De vijver

 

De maanvis:

 

                     

 

De Latijnse benaming voor deze vis is Pterophyllum scalare. Niet te verwarren met de Pterophyllum altum. De Pterophyllum altum wordt meer dan 35 centimeter hoog en wordt daarmee te groot om in een huiskameraquarium gehouden te worden. Lichaamsbouw, uiterlijk en gedrag is gelijk aan dat van de  Pterophyllum scalare. De scalare zullen we hier verder aanduiden als maanvis. De vis wordt ongeveer 25 centimeter hoog, dus ook lang, en is daarom beter geschikt om thuis te houden.

Beide soorten komen voor in het Amazonegebied, vooral in rustig gelegen, langzaam stromende wateren tussen dichte beplantingen. Het water in deze rivier is op de plek waar maanvissen voorkomen zacht en zuur. In het aquarium moeten we deze situatie zoveel mogelijk nabootsen door het in te richten met  veel vallisneria en amazone-zwaardplanten. Andere planten met stevige bladeren kunnen ook. De platte lichaamsbouw van de maanvis duidt erop dat ze in hun oorspronkelijke leefgebied tussen de planten leven. De afgeplatte schijfvorm zorgt ervoor dat ze er makkelijk tussen door kunnen zwemmen. Het aquarium moet  een afmeting hebben van minimaal 100 x 40 x 60 centimeter. Vooral de hoogte van het aquarium is belangrijk omdat een maanvis zich in laag water niet op zijn gemak voelt.

 

Om de vissen in een goede conditie te houden hebben we zacht en zuur water nodig. Oftewel half demiwater en half regenwater. In water met deze samenstelling zal het kweken met de vissen zeker lukken. ( Mits we natuurlijk een mannetje en vrouwtje hebben!) Het geslachtsonderscheid is uitsluitend te zien als man en vrouw willen paren. Dat heeft de man een kleine geslachtspapil, en het vrouwtje een grote.( Een geslachtspapil is een zichtbaar buisje voor de aarsvin.) De maanvis kan als koppel, maar liever in een school gehouden worden. Paarvorming gebeurd  dan vanzelf. Een goed paar zorgt zelfs in een gezelschapsaquarium zeer goed voor de jongen. Het is beter om geen drukke vissen zoals sumatranen  en andere barbussoorten bij de maanvissen te houden. De maanvis vind vissen die ook oorspronkelijk uit het amazonegebied voorkomen zoals neontetra’s en guppy’s beter gezelschap.

 

De maanvis is een alleseter met voorkeur voor levend voedsel. Dit moet dan bestaan uit pekelkreeftjes, watervlooien en jonge levendbarenden zoals guppy’s en black molly’s. Echter ook op droogvoer zijn ze prima te houden, maar voor het kweken krijgen ze een betere conditie met levend voer.

                            

De jongen worden door de ouders goed verzorgt, maar wat bijvoeren met infusiediertjes is noodzakelijk om de jongen wat groter te krijgen. Als deze ongeveer 1 cm zijn accepteren zijhetzelfde voer als de ouders.Andere maanvissen zien de jongen als voedsel,oftewel voor een goede kweek kunnen we beter een paar in een kweekaquarium zetten.naar boven