De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
Nano aquarium
stappen
techniek
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver

 

     Het Nano aquarium een kleine onderwater tuin

Het nano aquarium is klein niet duur in aanschaf en onderhoud. En als u enige regels in acht neemt, makkelijk te verzorgen. In het kort de eerste regels.

Als eerste de plaats; eigenlijk geldt hier hetzelfde als voor een groot aquarium, geen direct zonlicht. Alg vorming en opwarming van het water. Als hiermee rekening wordt gehouden kunt het bakje overal kwijt. Zelfs op tafel of het aanrecht. Verlichting, pomp en verwarming worden meestal bij aanschaf van een nano aquarium meegeleverd. Zodat we ons hierin niet echt hoeven te verdiepen. Er zijn zelfs speciale nano aquarium lampen te verkrijgen. Net als bij het grote aquarium moeten we ook bij het nano bakje rekening houden, met de vraag welke dieren en welke inrichting. Nu volgt regel twee: We beginnen met een bodem, uit grof zand of zeer fijn aquarium grind. De voorkeur gaat uit naar een bodem van grof zand, daar hier de niet opgegeten voorresten en andere afval produkten op blijven liggen ( makkelijker schoon te hevelen). Bij een bodem uit fijn grind zal dit vuil sneller in de bodem zakken, wat kan leiden tot vervuiling van ons bakje en u later een tentoonstelling krijgt van alle soorten alg, inclusief de stinkende blauwe alg. Een drie tot vier centimeter dikke bodemlaag is voldoende voor de beplanting.

Kies geen grote planten maar neem klein blijvende soorten zoals b.v:

Anubias Barteri; een 5 tot 8 cm hoog plantje. Groeit langzaam met een kruipende wortel stok. Zet deze plant vast op een stukje kienhout en hij groeit eigenlijk overal. DE plant stelt zich tevreden met weinig licht, en stelt ook weinig eisen aan de watersamenstelling.

 

 

Als plantensoorten kunnen we kiezen uit diverse klein blijvende cryptocoryne ‘s. Deze gaan we niet allemaal beschrijven maar een paar voorbeelden kunnen wel.

Cryptocoryne parva, wordt tot tien centimeter hoog. Is wel een langzame groeier, maar evenals anubias wel een taaie plant. 

Verder als bodembedekker kunnen we diverse grassoorten nemen zoals b.v; Utricularia soorten, dit is en blaasjes kruid soort, dus vleesetend. Dus niet meteen planten maar wachten tot het aquarium een redelijk“biologisch” evenwicht heeft gevormd. Dan is Utricularia graminifolia een heel leuk plantje. In het begin heeft het plantje misschien wat moeite, maar eenmaal aangeslagen is hij een zeer snelle groeier. Geen angst ondanks dat hij vleesetend is laat hij jonge garnalen en visjes met rust deze zijn te groot. Alleen af en toe wat infusie diertjes in de bak vindt het plantje wel lekker.

Dit is niet perse noodzakelijk daar in een aquarium altijd wel leven in het water te vinden is.

Om het geheel af te maken plaatst u een niet al te grote solitair, Diverse aponegeton of Echinodorus soorten zijn voor dit doel verkrijgbaar. Als u een beetje speelt met deze planten kunt u tot een leuk geheel komen. 

Met wat stenen en 2 soorten planten en wat klein blijvende karperzalmen is het bakje hiernaast ingericht.

Als bodembewoners zijn de zoetwatergarnalen erg geschikt en leuk. Sommige garnalen soorten zullen u dan ook snel verrassen met nakweek.

Corydoras kunnen natuurlijk ook maar daar deze toch in een groep van tien gehouden moet worden is ons bakje al snel te klein. Als bewoners kiezen we kleine vissoorten, Killievissen, levend barende tandkarpers of klein blijvende karpelzalmen, barbeeltjes. Keuze genoeg.

Nu het geheel is ingericht moeten we het natuurlijk ook onderhouden.

 Net als bij een grote bak eens per week een derde water verversen en bodem afhevelen. Pompje schoonmaken etc…. Vooral in een zo kleine levensgemeenschap als het nano aquarium is dit zeer belangrijk en mag niet een weekje vergeten worden.

 

 

 


naar boven