De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
aquarium houden
afmeting
constructie
onderstel
plaatsing
verwarming
verlichting
filters
thermometer
achterwand
bodem
decoratiemateriaal
vullen
beplanten
opstarten
vis inbreng
voeren
onderhoud
vervangen
techniek
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver
 

De plaatsing:

 

De beste plaats voor het aquarium is de plek in de huiskamer waar geen direct zonlicht in valt. Alleen op deze manier kunt u de verlichting goed regelen, naar de lichtbehoefte van planten en vissen.

Voordat u het aquarium op het onderstel plaatst, dient u er voor te zorgen dat het geheel volledig waterpas staat. Op die manier vermijdt u spanningen in de aquariumconstructie (dit kan zorgen voor een scheve waterspiegel of ruitbreuk). Ieder aquarium is onderhevig aan trillingen van buitenaf. Om die trillingen voor het grootste stuk op te vangen, is het noodzakelijk dat u tussen het aquarium en het onderstel een absorberend materiaal aanbrengt. Hiervoor is styropor ideaal. Kies voor een dikte tussen 1 en 2 cm. De styropor werkt tevens isolerend, zodat de plantenvoeten en bodem dezelfde temperatuur als het water hebben. In de handel zijn eveneens hiertoe speciaal bestemde materialen te koop onder de vorm van rubberen kleefstrips, matten, enz…

Na het plaatsen van het aquarium, blijft de isolatiestrook storend zichtbaar.
Dit euvel wordt later verholpen door het weg te snijden met een scherp hobbymes. Als de rand dan nog storend werkt kunt u een omlijsting maken. Dit heeft tevens als voordeel dat de bodemgrond aan de voorruit onzichtbaar weggewerkt kan worden.
De buitenafwerking mag, hoe dan ook, nooit verwaarloosd worden. Anders gaat de aanblik van het aquarium storend werken in de huiskamer.

Plaats in de woning

Houd er bij de keuze van de plaats rekening mee dat het aquarium achteraf zeer moeilijk verplaatsbaar is!

Ideaal zijn rustige, ver van het raam verwijderde plekken in de kamer. Dient het aquarium noodgedwongen toch bij een raam te staan, zorg dan dat het invallende zonlicht zo kort mogelijk kan plaatsvinden. Dit beperkt de algengroei op de ruiten. In een donkere hoek van de woning komt het aquarium bovendien optisch veel beter tot zijn recht en worden de vissen minder vaak door snel voorbijlopende personen aan het schrikken gemaakt. Streef ernaar het aquarium op ooghoogte te brengen. Als uw aquarium zich op ooghoogte bevindt indien u aan de salon of de eettafel zit, is dit de ideale hoogte.
U kunt op die manier ongehinderd genieten van het geheel. Een andere, niet te verwaarlozen factor bij het kiezen van de standplaats, is de aanwezigheid van stopcontacten in de buurt.

Zorg er tenslotte voor dat u uw aquarium nooit zó plaatst dat u gehinderd wordt bij het onderhoud ervan. Is de bereikbaarheid voldoende?

 


naar boven