De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
verzorging
behandelen
bodemgrond
riccia fluitans
vallisneria
De vijver

Verzorging

aquariumplanten

Wat een aquariumplant is, is niet gemakkelijk te definiëren. Er zijn planten die uitsluitend onder water leven, die zowel boven als onderwater leven en er zijn drijvende planten. De planten voor ons aquarium komen uit verschillende streken en worden onder of boven water gekweekt. Verschillende planten hebben een verschillend levenspatroon waarmee wij rekening moeten houden. Sommige aquariumplanten hebben een groot aanpassingsvermogen, waardoor zij zowel onder- als bovenwater verzorgd kunnen worden.

Planten en voeding

De meeste aquariumplanten mogen dan een groot aanpassingsvermogen hebben, toch moeten we rekening houden met hun verschillen. Als we niet geregeld ingrijpen zal men merken dat één of meerdere soorten gaan woekeren. Welke planten veel en welke planten weinig licht moeten hebben. Bijvoorbeeld, crypto’s die van schaduwplekjes houden.

Licht

Geen enkele plant kan leven zonder licht. Zonder licht is er geen fotosynthese, geen groei en geen energiewinst. De groene planten bevatten bladgroen (chlorofyl) in hun blaadjes. Hierin bouwt de plant organische stoffen, die zij nodig heeft om te overleven en te groeien. De energie voor dit chemisch proces wordt geleverd door het licht. Daarbij komt zuurstof vrij.

kooldioxide

Dit product is nodig voor een goede plantengroei. Alleen s'nachts vindt er geen fotosynthese plaats en scheiden de planten koolzuur af. In aquaria met teveel doorluchting door een zuurstofpomp, zal men merken dat de planten minder goed groeien. Dit komt doordat de luchtstroom CO2 uit het aquarium laat verdwijnen. Natuurlijk mag de kooldioxide geen te hoge concentratie bereiken, daar anders de vissen doodgaan.

Waterbeweging

Het is een fabel dat de aquariumplanten in zoveel mogelijk onberoerd of stilstaand water zouden willen groeien. Er zijn wel enkele gevoelige soorten die een andere verzorging nodig hebben. Waar een goede stroming in het water is, ontstaat een goede stofwisseling. Dat wil zeggen, een gas-uitwisseling met de buitenlucht.

Bemesting

De ene aquariaan beweert dat bemesting is noodzakelijk is, de andere zal het afraden. Wanneer er bemest wordt, moet rekening gehouden worden met de natuurlijke bemesting door de aquarium bewoners. De stoffen die hierdoor in het water komen zijn vooral stikstof en fosfor. Door de wekelijkse waterverversing komen andere stoffen in het water terecht, die meestal voldoende mineralen bevat voor een goede plantengroei. Wanneer er toch bemest wordt, doseer dan de meststoffen in verhouding tot het te verversen water, niet naar de aquarium inhoud. Om een teveel aan bemesting te voorkomen ( vervuiling, blauw alg.)

Bodem

Het beste is een bodem met een open structuur, zodat het aquariumwater er goed in kan doordringen. Op deze manier krijgt men een uitwisseling tussen het water in de bodem en aquarium. Zuurstof in de bodem is nodig voor onze bacteriën en planten wortels.

 


naar boven