De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
waterkevers
libellen
slakken
kikkers
voortplanting
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter
  

  Slakken en slakkendodende vliegen

In een tuinvijver kunnen vele soorten slakken worden aangetroffen, van de Grote poelslak en Posthoornslak tot de kleinere Schijfhoornslak. Slakken ruimen plantenafval en voedsel afval op. In een gezonde vijver komt u ook bij slakken weer van alles tegen aan parasieten. Waterslakken kunnen worden lastiggevallen door wel zeer bijzondere parasieten: slakkendodende vliegen. De larven van deze vliegen leven uitsluitend van slakken. Sommige soorten kunnen aanzienlijk veel slakken doden, tot wel 30 exemplaren per larve. Andere doen hun hele leven over één slak die ze langzaam opeten. De slakkendodende vliegen kunnen worden aangetroffen op moeras- en waterplanten waar ze op een karakteristieke manier met hun kop naar beneden op stengels en bladeren zitten.

Schaatsenrijders op het water

Soms willen ook schaatsenrijders een tuinvijver aandoen. Door hun lange poten verspreiden zij zoveel mogelijk hun gewicht en kunnen zij als gevolg van de oppervlaktespanning van het water over het oppervlak lopen. Schaatsenrijders leven van kleine insecten die ze op het wateroppervlak buitmaken. Een kleine verontreiniging van zeep in het water is desastreus voor schaatsenrijders. Daarmee verdwijnt namelijk de oppervlaktespanning, zodat ze verdrinken. Let maar eens op bij een nieuw aangelegde vijver is de oppervlaktespanning nog niet voldoende, net als een vijver waarin erg veel vers leidingwater, om bij te vullen, is gedaan. De schaatsenrijders komen pas weer als de oppervlaktespanning zich hersteld heeft.

Andere waterbeestjes

Naast beestjes die met het blote oog nog zichtbaar zijn, leven er ook een heleboel kleine (soms alleen onder de microscoop zichtbare) dieren in het water en in de modder. Zij zijn allemaal onmisbare schakels in het kringloopsysteem van de natuur. Het gaat bijvoorbeeld om ronde, rode mijten die parasiteren op waterkevers. Denk aan de bekende tubifex die in de bodem van rottend afval leven. Of de zeer kleine spoelwormen. Ook waterpissebedden maken vaak deel uit van het leven in een tuinvijver. En het zijn belangrijke dieren, want ze zorgen ervoor dat afgestorven plantendelen of in de vijver gewaaide bladeren vakkundig worden opgeruimd.

 


naar boven