De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

Aanleg

Vijvermaterialen en verwerking:

Maart is de maand waarin vijverliefhebbers hun vijver een voorjaarsbeurt geven. De eerste zonnestralen warmen het water een beetje op. De vissen komen af en toe naar de oppervlakte, deze hebben we eigenlijk de gehele winter niet gezien. De eerste oever en waterplanten beginnen te groeien.
Wie geen vijver heeft weet niet hoe leuk deze periode van onrust is. Maar dat verandert als je bij de buren een mooie vijver ziet liggen. Al die prachtige water en oeverplanten, de goudvissen en goudwindes onder het spiegelend wateroppervlak. Je blijft nooit ongevoelig voor zoiets. Maar om al dat moois ook in jouw tuin onder te brengen, zul je eerst een vijver moeten graven en aanleggen.
Enkele zullen ongetwijfeld vasthouden aan een betonnen vijver,terwijl dit zeer bewerkelijk is. Tevens heeft een betonnen vijver een goede bewapening nodig. Spaar u dit werk, wij hebben tegenwoordig andere materialen ter beschikking. Die lang niet zo bewerkelijk zijn,makkelijker te hanteren zijn en later bij een eventuele herinrichting geen sloop en bouwput veroorzaken.

Folie in PVC (PolyVinylChloride) :

Het meest voor de hand liggende materiaal is de PVC-folie die in 0,5 mm, 0,8 mm en 1 mm te verkrijgen is. Deze folie is vrij duur, maar goedkopere folie's bestaan veelal uit hergebruikt PVC en bevatten stoffen waarin vissen niet overleven en planten niet groeien. Bij het vullen zie je dan een olieachtige laag op het wateroppervlak drijven. Betere folie's zijn rotvrij, UV-bestendig, wortelbestendig en krijgen vaak van de fabrikant een garantie mee van 15 tot 25 jaar.
Zo'n folie bestaat in breedten van 2 meter en groter (2-4-6-8 meter), meestal gelast in banen. Als u een grotere breedte nodig heeft kunt u de folie heel makkelijk aan elkaar lijmen. De rollen zijn dusdanig lang dat we ons over de lengte geen zorgen hoeven te maken.

Voorbereiding:

De kuil waarin de folie komt dient een lichte helling te hebben om tijdens de winter de ijsdruk te kunnen weerstaan. De bodem en de verschillende niveaus dienen vlak te zijn, dit is om de planten te kunnen neerzetten. De ondergrond dient stevig aangestampt te zijn en volledig vrij van scherpe delen (stenen, boomwortels, stukjes glas). Voor alle zekerheid leg je een onderlaag. Dat kan een dikke laag van zo'n 5 7 cm zand zijn. Dat kan ook een aangekochte onderlaag zijn, of een stuk oude vloerbedekking. Je kunt echter ook kranten opsparen, die uitspreiden en licht bevochtigen tot een laag van een goede centimeter. Oftewel, als de onderlaag maar zacht is.

Plaatsen van de folie :

Laat de folie eerst in de zon liggen totdat deze wat warmer en beter te hanteren is. Koude folie is vrij stug. Met de buurman of een ander hulpvaardig iemand erbij spreid je dan de folie over de gegraven kuil zodat er overal aan de randen voldoende blijft voor de afwerking (ongeveer 30 tot 40 cm). Het vullen van de vijver doen we met de tuinslang en de folie zal langzaam en mooi in de kuil zakken. Noteer meteen de stand van de watermeter voor het vullen, dan weet je de inhoud van de vijver, dat kan later van pas komen bij het toevoegen van meststoffen of medicijnen. Naarmate het water stijgt loop je rond en zorgt dat de folie plooivrij in de pas gegraven kuil zakt.

 

OPGELET:

Een vijver graven, aanleggen en vullen doe je het best in het najaar of in het vroege voorjaar,zodat we half maart de vijver kunnen beplanten. Als we de vijver gaan beplanten moeten we niet bezuinigen op zuurstofplanten.
Als er onvoldoende zuurstofplanten zijn heb je veel kans om een groene vijver te krijgen en dan is het moeilijk om de vijver weer helder te krijgen.


naar boven