De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

 

Dieren en onze tuinvijver:

Wanneer we praten over dieren in de tuinvijver, denken we in de eerste plaats aan vissen. Maar onze tuinvijver trekt ook andere dieren aan zoals amfibieŽn, insecten, vogels en egels. De rechtgeaarde vijverliefhebber zorgt er dan ook voor dat deze dieren zich bij de vijver thuis voelen. 

Siervijver of natuurlijke waterpartij:

Een siervijver, zoals vaak afgebeeld staat in Engelse vijverboeken is heel mooi. Er kleeft slechts een bezwaar aan: veel van de gebruikte planten en vissen hebben een subtropisch klimaat nodig. In het Zuiden van Engeland zal dit wel lukken, maar in ons koude kikkerlandje geven de sluierstaarten en Shubinkin's al gauw de pijp aan Maarten. Dit geldt ook voor vijverplanten zoals een Waternoot en de waterhyacint.

Een wat natuurlijker ingerichte vijver met inheemse waterplanten en vissen, kan er net zo mooi uitzien en mooi blijven. Dit wil niet zeggen dat er geen waterval of een klein fonteintje in mag staan,we moeten enkel zorgen dat onze vissen en planten in onze koude winters kunnen overleven. Met andere woorden, de tropische planten en dierensoorten horen niet in een tuinvijver thuis.                                            

Vissen:

Welke vissen doen wij in de tuinvijver:

De keuze van vissen staat een ieder vrij, maar als we een heldere vijver willen hebben moeten we hiermee rekening houden bij de keus van de vissen.

Een vijver met uitsluitend koikarpers en andere karperachtigen blijft helder zolang deze vissen klein zijn. Zijn de vissen echter mooi en wat groter dan doen zij zich te goed aan onze planten en woelen in de bodem. Gevolg de vijver wordt een groene soep waarin we alleen maar af en toe een grote karperrug of kop aan de oppervlakte zien.

Als de vijver helder moet blijven doen we er verstandig aan wat minder woelende vissen te nemen. We denken dan aan Goud(windes) of onze goudvis, hoewel een flinke goudvis ook aardig kan woelen en graven. 

       De Elrits

Leuke vijvervissen zijn ook: de inheemse voorn, bittervoorn (heeft wel een zwanemossel nodig voor de voortplanting) en de elrits. Deze vissen voelen zich snel thuis in onze vijver en zullen zich dusdanig voortplanten dat we de collega vijverbezitters van vis kunnen voorzien.

De vissen voeren in de vijver is niet echt nodig, maar kan in de zomer een leuke aanblik zijn als de vissen massaal naar de voerplek toekomen. In de vijver zit voor de vissen voedsel genoeg in de vorm van insectenlarven en larven van de amfibieen. Het bijvoeren doen we uitsluitend in de zomer, in het voor- najaar en winter is de watertemperatuur te koud. De stofwisseling van de vissen verloopt trager en ze kunnen de hoeveelheid voedsel niet verwerken. Het gevolg is dan ook een darmverstopping en een week later een dode vis. 

Amfibieen: 

                        

Bij de bouw van de vijver hebben we gezorgd voor wat ondiepe gedeeltes en moeraszone's. Met een beetje geluk  komen de kikkers en salamanders vanzelf. Als ze niet komen kunnen we een handje helpen door kikkervisjes en salamanderlarven ui te zetten. Probeer het niet met volwassen dieren want die zoeken meestal zelf een andere poel op. Kikkers en salamanders kwijt en centjes weg. Houdt er rekening mee dat kikkers en salamanders op de lijst van beschermde dieren staan. Zelf vangen is dus strafbaar. Als er eenmaal kikkers in de vijver zitten kunnen we in het voorjaar genieten van hun paringsconcerten en hun paargedrag. Voor de overwintering zorgen we dat er in de ondiepe gedeeltes van de vijver een laag modder zit, waar de dieren zich voor hun winterslaap in kunnen graven. Om meer over deze dieren te weten te komen zijn er bij aquariumverenigingen en in de bibliotheek vijverboeken te lenen.

 


naar boven