De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

De vijver

Een vijver in de tuin

Iedereen staat wel eens te kijken naar een mooie tuinvijver met de gedachte: dat zou ik ook wel willen, maar brengt dit niet veel werk met zich mee? Het antwoord hierop is simpel: NEE. De vijver in deze tuin is aangelegd om onderhoud aan de tuin te besparen. Immers, waar water is kunnen geen onderhoudsgevoelige planten staan. Om niet te spreken van een gazon dat regelmatig gemaaid moet worden. Deze foto is ongeveer twee weken na de aanleg en beplanting genomen.

De afmeting van de vijver is 6 bij 6 meter. Het meeste werk is natuurlijk de vijver uitgraven

De vijver is een meter diep, zodat alle dieren in de vijver kunnen overwinteren.
De vijver kunt u uit vijverfolie of beton maken.
Folie is het eenvoudigst te verwerken, ook bij aparte vormen.
Een vijver uit beton zal gewapend moeten worden met betonijzer, als u niet wilt dat deze vijver in de winter stuk vriest. Zorg ervoor dat u diverse terrassen op verschillende diepten in de vijver maakt, zodat u alle planten op hun oorspronkelijke plantdiepte kunt aan planten.
Als u die spelregels opvolgt heeft u binnen korte tijd een leuk resultaat.

Deze foto van de vijver werd eind mei genomen. De eend in de vijver was puur toeval en verdween na korte tijd weer. Echter niet voor hij bewezen had dat eenden een verwoestende uitwerking op vijvers hebben!
Zoals eerder gemeld moet er een ruim gedeelte zijn van minimaal 80 cm diep, voor het overwinteren van vissen en amfibieŽn.
Op deze wijze aangelegd kan er weinig fout gaan. Houd er rekening mee dat 5 vissen van 20 cm, op een oppervlakte van 40 vierkante centimeter wat weinig ruimte hebben om te overleven.
Verder hebben we een niveau van 60 cm voor een waterlelie nodig, zodat de knol in de winter niet stuk kan vriezen. Een vrij groot terras maken we 40 cm diep, voor het planten van waterpest, hoornblad, fonteinkruid en dergelijke. Tussen deze zuurstofplanten zitten de vissen ook graag, dus als ertussen deze planten een plek open gehouden wordt kunnen we de vissen in de zomer ook goed bekijken.
Vooral als we daar altijd voeren. Dit hebben de vissen heel snel door, dus als je maar bij de vijver gaat kijken, dan komen ze al naar die plek toe. Een plek van ongeveer 25 tot 30 cm voor het planten van waterviolier. Dit is een goede zuurstofplant, maar heeft veel zonlicht nodig.
En natuurlijk mag een moerasgedeelte met een diepte van 5 tot 15 cm niet ontbreken. Dit is voor alle planten die van natte voeten houden. Vrijwel alle moeras en waterplanten uit een tuincentrum zijn geschikt. Op de kaartjes staat waar ze moeten staan en hoe diep de plant in het water moet. Let er bij aankoop van lelies wel op dat het geen tropische of subtropische lelies zijn. Alleen de inheemse soorten zullen hier overleven. Sommige tropische planten verslijmen zelfs al bij wat koudere dagen in de zomer (waternoot, waterhyacint.) Alleen grote rietsoorten, kunt u beter niet in de vijver planten.

Ze hebben zulke sterke wortelpennen dat ze dwars door folie en beton heen groeien. Zelfs de meest sterke betonnen vijver zal hieraan ten gronde gaan. Haal de planten voor de vijver niet uit de vrije natuur. Behalve dat veel planten beschermd zijn (waterlelie, zwanebloem) is de kans groot dat er parasieten zoals bloedzuigers en karperluis meekomen.
De vissen zijn hier niet van gecharmeerd, omdat parasieten vaak pas loslaten als de gastheer/vrouw overleden is.
Het ruilen van vissen en planten met een andere vijverbezitter is eveneens een goede mogelijkheid.
 

AmfibieŽn komen meestal vanzelf op het water af en anders is een klein beetje kikkerdril voldoende om in de zwoele zomermaanden wakker te liggen van kikkergezang.
Wat viskeuze betreft is het niet zo moeilijk, daar bijna ieder inheemse vis in de vijver gehouden kan worden. Goudvissen doen natuurlijk ook mee.
Als er geen woelende vissen (karpersoorten) in de vijver worden gedaan blijft het water glashelder. Zeer geschikte vijvervissen zijn: goudwindes, voorntjes, bittervoorntjes en elrits. De Elrits een leuke klein blijvende vis voor de tuinvijver.

Goudwindes en windes worden ook niet zo makkelijk door de reiger gevangen, daar deze vissen vrij snel zijn. Natuurlijk doen we ook geen snoek of een andere roofvis tussen onze (goud)vissen, de roofvis groeit wel goed op zo'n dieet van hapklare brokken. Ook houden we rekening met de grote van de vis. Een steur ziet er best leuk uit, maar wordt voor de gemiddelde tuinvijver wat te groot. Filteren van het water in de tuinvijver is niet noodzakelijk, de vijver op de foto is al 10 jaar helder zonder filter.

Een klein stroompje of een fonteintje verlevendigt de vijver wel. Pas wel op dat de waterstroming niet te hevig is, daar waterlelies een hekel aan snel stromend water hebben.
Het onderhoud van de vijver is heel simpel:
In de zomer wat al te uitbundig groeiende planten terugsnoeien en uitdunnen. Dit hoeft vaak maar een keer, eind juli meestal.
In het najaar, als we de rest van de tuin ook winterklaar maken, halen we alle uitgebloeide planten en verslijmde leliebladeren weg.
Als we dan meteen een ijsvrijhouder of een zuurstofpompje plaatsen om een klein wak te houden, weten we zeker dat planten en dieren goed de winter doorkomen.
Voor verdere vijverinformatie bent u altijd welkom bij onze club. Op de homepage van Velda kunt u ook leuke ideeen opdoen voor uw vijver.


naar boven