De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

 

Veiligheid rond de tuinvijver:

Een waterpartij of vijver is heel erg mooi in de tuin en zorgt er voor dat er allemaal dieren in de tuin komen, die er anders niet zouden zijn. Maar water in de tuin heeft ook nadelen.We moeten dan ook goed op de veiligheid van mens en dier in de tuin letten.

Voor iedereen heeft water altijd een enorme aantrekkingskracht. Wat is er mooier dan naar het altijd bewegende water te kijken, het liefst liggend op je buik en vooral als het niet mag. Een verbod om niet bij de vijver te komen is dan ook meestal niet afdoende. Eťn onvoorzichtige stap kan voor ieder kind ernstige gevolgen hebben. Tuinen, en voornamelijk voortuinen, die een waterpartij herbergen, dienen voldoende hoog omheind te zijn, zodat een kind er niet zo maar overheen kan stappen. Ook dient de er een poort te zijn die goed afgesloten kan worden. Als men hier niet aan kan voldoen, is het beter om van de vijver af te zien, zolang de kinderen niet kunnen zwemmen.

  Men is namelijk wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen! 

Om te voorkomen dat de vijver een kinderspeelplaats wordt kan men een barriŤre  aanleggen tussen vijver en de tuin. Dit kan door middel van stenen, wortelstukken en planten. In de dichte beplanting kan men eventueel nog onzichtbaar een hek of gaas plaatsen. Het is aan te bevelen om een aflopende vlakke oever van zo'n 15 centimeter te maken. En natuurlijk moet men kinderen nooit zonder toezicht bij het water laten spelen. Een stevig af te sluiten hek zorgt er voor dat kinderen niet al spelend in de tuin kunnen komen.

                

Als u gezinsuitbreiding krijgt nadat de vijver is aangelegd, dan kunt u over de vijver een raster van groen of grijs geverfd betonijzer leggen. Als daar de planten weer door heen gaan groeien zal het weinig opvallend meer zijn. Netten zijn niet aan te bevelen, omdat die niet op spanning gehouden kunnen worden, zodat als er een kind op valt, het net alsnog onder water zal verdwijnen, zodat het geen effect meer heeft. De netten zijn alleen geschikt om reigers te verhinderen de vijver leeg te vissen.

Een andere mogelijk om kleine kinderen tegen verdrinking te beschermen, is om de vijver tijdelijk met stenen te dempen tot een diepte van ongeveer 20 centimeter. Als je daar tussen een paar manden met waterplanten zet, creŽer je toch water in de tuin, maar vissen kunnen er niet in. En let wel, een kind kan ook nog in een klein laagje water verdrinken!

En natuurlijk werkt een stevig, voldoende hoog hek er om heen ook prima. Zolang je er maar voor zorgt dat het hek is voorzien vaan stevig, kleinmazig gaas, waar de kindervoetjes niet in passen zodat ze omhoog kunnen klimmen. En maak het ook niet van horizontaal geplaatste planken; die kunnen weer als ladder gebruikt worden om er over heen te kunnen klauteren.

Veel tuinplanten en ook vijverplanten zijn giftig. Kinderen hebben nu eenmaal de neiging om alles in hun mond te stoppen. Let daarom bij aanschaf van de planten er goed op of ze giftig zijn. Vooral de familie van de nachtschade staat hier om bekend.

Neem af en toe de kinderen mee achter het verboden hek, naar de vijver toe. Als het af en toe samen wel mag is de verleiding om het stiekem te doen al een stuk minder. En geef ze een zandbak met water en zand waarin ze naar hartelust kunnen knoeien. Dan kunnen ze hun eigen vijver maken.

Hou er ook rekening mee, dat het gevaar niet alleen uit verdrinking kan bestaan. Pompen en verlichting gebruiken nu eenmaal elektriciteit, maar zorg er wel voor dat het zo veilig mogelijk is weggewerkt. Afsluitbare stopcontacten zijn een prima oplossing. Behalve dat de kinderen er niet bij kunnen, geeft het ook de inbreker geen gelegenheid om het donker te maken als hij iets van plan is. Zorg er ook voor dat het gehele elektrische gedeelte beveiligd wordt met een aardlekschakelaar van 30 mA. Bij een defect of ongeluk wordt daardoor de stroom onmiddellijk uitgeschakeld, waardoor verder leed wordt voorkomen. 

Al bij de aanleg moet men er voor zorgen dat er stukken oever aflopen, of maak er kleine eilandjes in als dat mogelijk is. Daardoor kunnen vogels drinken en badderen, en kan de dorstige egel er na zijn onvrijwillige duik er ten minste weer uitkruipen. Ook kunnen padden er makkelijk in en uit kruipen om hun eieren er in te leggen.

Zorg er ook voor dat de vijver ergens een diepte heeft van minimaal 80 centimeter en een oppervlakte van minimaal 1m2. Tot die diepte zal de vijver nooit helemaal dicht vriezen, zodat de vissen en andere waterdieren daar vorstvrij kunnen overwinteren. Maak in de buurt van de vijver houtstapels of diepe kuilen, die goed afwateren. Voornamelijk amfibieŽn zullen hier gedurende de winterslaap dankbaar gebruik van maken. Zorg er wel voor dat het water snel kan weglopen, anders zullen ze tijdens de eerste de beste bui verdrinken.

 

naar boven