De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
waterkevers
libellen
slakken
kikkers
voortplanting
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

Vijverleven

Waterleven in de vijver

Het is verleidelijk om de natuur in te gaan om waterkevers, libellelarven en kikkervisjes te vangen en in de vijver uit te zetten. Het beste is echter om geduld te hebben. De vijver is na de aanleg nog niet meteen aantrekkelijk voor dieren. De vijver verkeert nog in een fase van ontwikkeling.
De planten langs en in het water moeten eerst goed aanslaan. Verder zijn vele diersoorten tegenwoordig beschermd. Door te snel dieren uit te zetten kunnen deze doodgaan omdat ze (nog) niet de juiste omstandigheden in uw vijver aantreffen. Bovendien kunnen veel waterinsecten uitstekend vliegen.
Waterkevers bijvoorbeeld kruipen 's nachts soms het water uit en vliegen weg op zoek naar ander water. Zo kunnen ze ook in uw tuinvijver terechtkomen. Zo bepaalt de natuur zelf na verloop van tijd welke soorten wel en niet in de vijver thuishoren. Laat u verbazen hoeveel leven er na een maand in uw vijver zit.

In gezond vijverwater komen tal van waterdiertjes voor. Om het waterleven te bevorderen kan aan een nieuwe vijver het beste een emmer goed slootwater worden toegevoegd of beter water van een goed draaiende tuinvijver.

Een aantal soorten zal zich echter niet snel vanzelf in een tuinvijver vestigen. Het gaat vooral om kleinere beestjes, zoals watervlooien, spoelwormen, slakjes, waterpissebedden enzovoort. Daarom moet het water in de vijver geŽnt worden met slootwater, vijverwater; een flinke bak met modder en water uit een sloot zal voldoende beestjes bevatten die zich verder kunnen ontwikkelen in de tuinvijver. Het is dan wel zaak dit heel voorzichtig te doen en de natuur niet te vernielen ten behoeve van uw eigen tuinvijver. Behalve uw eigen inbreng zullen diverse vogelbezoeken ook dierlijk leven achterlaten.

 


naar boven