De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
Planten
De vijver
aanleg
zuurstofplanten
moerasplanten
vijverleven
waterkevers
libellen
slakken
kikkers
voortplanting
dieren
karper
luchtpost
veiligheid
winter

Waterkevers

Waterkevers, snelle zwemmers

Het water zit vol met klein leven, dat u pas zult zien als u met een schepnet door het water gaat en goed tussen de modder en afgestorven plantendelen gaat kijken.
De snelle ronde, vaak donkere en stevige kevers zijn waterkevers. Veel waterkevers hebben verbrede achterpoten waarmee ze snel door het water kunnen zwemmen.
De meeste dieren in het water zijn trouwens goed gestroomlijnd; een aanpassing aan het onderwater bestaan.

Waterkevers zijn er in vele soorten en maten. Van de kleine Zwemkever tot de grote, zwart gekleurde Spinnende watertor. Een bijzondere kever heeft u als de Geelgerande watertor in uw tuinvijver zit.
Deze kever is niet bij iedereen geliefd, want het is een geduchte rover van waterdieren, maar wel mooi: groot en zwart met gele randen langs het achterlijf. De kever is dan wel roofzuchtig, maar de larve van deze kever rooft beter dan pa en ma.

De larve kan ongeveer 5 centimeter groot worden en eet alles en iedereen die in de buurt komt. Kikkervis, stekelbaars en zelfs grotere goudvissen leggen het loodje na te zijn geliefkoosd door deze rover. Beweeg u vinger eens in de buurt van deze pitbulgup en laat u verbazen hoe snel het beestje is. Pas op dat hij de vinger niet als prooi ziet want ze hebben sterke en pijnlijke kaken.
Ondanks hun gedrag zijn de larve en de kever best mooi en een aanwinst voor de vijver.

 


naar boven