De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
geschiedenis
stappen
aquarium houden
afmeting
constructie
onderstel
plaatsing
verwarming
verlichting
filters
thermometer
achterwand
bodem
decoratiemateriaal
vullen
beplanten
opstarten
vis inbreng
voeren
onderhoud
vervangen
techniek
problemen
Vissoorten
Planten
De vijver
 

Het inbrengen van vissen:

 

Wie start met een gezelschapsaquarium, zal merken dat het aanbod van vissen in de speciaalzaak uiterst groot is. Daardoor is het ,althans voor beginners, niet te overzien.

Veel mooie vissen zijn ook voor onervaren aquariumbezitters vrij makkelijk te houden, terwijl andere soorten moeilijker te houden zijn.

De meeste siervissen leven in de natuur in scholen. Daarom dienen ze in het aquarium niet paarsgewijs te worden gehouden. Voor de meeste aquariumvissen zijn groepjes van 15 tot 20 exemplaren aan te bevelen. De vissen worden zo per soort op een goede manier verzorgd en komen ook optisch beter uit.

                             

 

Informeer u goed over het aanbod van vissen. Steek vooraf al eens uw licht op binnen uw vereniging of bij enkele handelaars. Haal wat naslagwerken over de verschillende soorten siervissen uit de bibliotheek, en maak u op die manier de vissen eigen. Niet alle soorten kunnen probleemloos worden samengehouden. Zo zijn er vinbijters (o.a. het sumatraantje) die zeker ongewenst zijn in de buurt van guppen, maanvissen of betta's.

Agressieve vissen hou je beter ook niet tezamen. In dat opzicht kun je slechts 1 mannelijke Betta (kempvis) houden, samen met enkele wijfjes.

 

Let er bij de aanschaf op dat vooral alle waterlagen van het aquarium bevolkt raken. Als u slechts bodembewonende vissen houdt, lijkt het erop alsof de bak leeg staat.

Bovendien zal een bodembewoner minder onderhevig raken aan stress wanneer hij vissen boven zich ziet zwemmen. Dat is in de natuur ook zo. Bij het ontbreken van die bovenzwemmende vissen legt de bodembewonende vis automatisch de link naar gevaar!

Hetzelfde geldt voor vissen die in de bovenste waterlagen verblijven. Zij voelen zich om diezelfde reden slechts op hun gemak als zij onder zich ook vissen waarnemen.

 

                       Hoed u voor overbevolking!

 

Dit is waarlijk de ziekte van de meeste beginners. U zult langer plezier beleven aan uw vissen wanneer zij eerder onderbevolkt dan overbevolkt zijn. Een overbevolking leidt niet enkel tot stress (een zeer teer punt van alle vissen!), maar belast uw aquariumwater ook bovenmaats. 

Stress bij vissen zorgt ervoor dat zij minder weerbaar worden voor ziekten. Langdurige stress leidt vaak tot uitputting en niet meer eten, met de dood tot gevolg.

 

Wie zich voor de eerste maal vissen aanschaft, zal merken dat deze in een plastic zak worden gebracht, waaraan zuurstof wordt toegevoegd. Vaak wordt deze zak nogmaals omwikkeld met krantenpapier om warmteverlies tegen te gaan.

U doet er goed aan zich naar huis te spoeden met uw nieuw aangekochte vissen.

Bij uw thuiskomst legt u het aquarium open en laat u de zak(ken) gedurende minstens een half uur op het wateroppervlak drijven. Op die manier krijgen de vissen de kans geleidelijk te wennen aan de temperatuur die er in uw aquarium heerst.

Let wel dat u de zak niet tegen een TL-lamp laat aanleunen; dit kan een te snelle opwarming voor de dieren betekenen!

 

Nadien mag u de vissen onder geen beding zonder pardon in uw aquarium kieperen! De watersamenstelling bij uw handelaar is meestal anders dan de heersende waarde in uw aquarium. Uw dieren moeten de kans krijgen geleidelijk te wennen aan de voor hen toekomstige watersamenstelling.

Om dit te bewerkstelligen bestaan er twee vaak gefrequenteerde methodes:

De Druppelmethode:

Bij deze methode laat u de vissen bij uw thuiskomst uit de zak en plaatst u hen "in het vanuit de winkel meegekregen water" in een emmertje of teil. 
Door middel van een luchtslangetje (= de dunne slangetjes die gebruikt worden op luchtpompjes en die u ook per strekkende meter kunt aanschaffen) hevelt u water uit uw aquarium over in de emmer. Maak dat dit overhevelen niet te snel gebeurt. Een trage overheveling geeft de vissen de kans zeer geleidelijk te wennen aan de nieuwe waterwaarden. Indien u bemerkt dat het water te snel in de emmer stroomt, en dus niet meer "druppelt", dan kunt u door middel van een elastiekje of een wasknijper de druk wat verlagen. Hou dit minstens een half uur tot een uur vol. 

De toevoegmethode:
Deze methode is grotendeels gelijk aan de druppelmethode, maar verschilt in dat opzicht dat u de plastic zak(ken) met vissen die in het aquarium drijven rechtstreeks voorziet van water uit uw aquarium. Daartoe opent u de zakken, of werkt u met een trechtertje. Voeg in de zak(ken) om de vijf minuten wat water uit uw aquarium toe. Giet niet te snel, maar imiteer het "druppelen".
Voordeel van deze methode is dat uw vissen gewoon blijven doorwennen aan de nieuwe temperatuur en tevens ook aan de nieuwe waterkwaliteit.

Vissen die in een nieuw aquarium terechtkomen, zullen zich zeer angstig gedragen. Hun kleuren zullen "onder invloed van stress" verbleken, en ze zullen zich stil houden achter een plantengroep of een stuk hout of steen. Dit is een normale reactie. Deze gewenning verschilt van soort tot soort. Sommige exemplaren zullen al na een halfuurtje hun gewone activiteiten hervatten. Bij anderen kan dit gerust enkele dagen in beslag nemen. Maak u dus niet te vroeg zorgen.

 


naar boven