De vereniging
Artikelen
Aquarium beginnen
Vissoorten
cichliden
labyrintvissen
aquarium
tandkarpers
karperzalmen
Planten
De vijver

Labyrintvissen


Labyrintvisachtigen

De onderorde Anabantoidei uit de orde van de baarsachtigen, wordt gekenmerkt door het bezit van een accessorisch ademhalingsorgaan: het labyrint. De kieuwholte heeft een verwijd gedeelte (labyrintholte), waarin een labyrintachtig geplooid skeletstukje ligt.

Deze labyrintholte is ook verbonden met de mondholte. Door de zeer goede bloedvoorziening van dit labyrint kunnen de vissen veel zuurstof uit de lucht opnemen.
Zij moeten dan ook aan het wateroppervlak komen om lucht te happen; de verbruikte lucht wordt in bellen uitgespuwd. De eigenlijke kieuwen zijn matig ontwikkeld. Er zijn vier families, waarvan de Labyrintvissen (Belontiidae) wel het bekendst zijn.

Tot de familie Klimbaarzen (Anabantidae) behoren twee geslachten: Anabas, met als enige soort A. testudineus uit Azie, en Ctenopoma, met ca. 20 soorten in tropisch en subtropisch Afrika. Zoenvissen (Helostomatidae) omvat in Azie een geslacht met een soort: (Helostoma temmincki.). Zijn naam dankt de tot 30 cm grote vis aan de rivaliteitgevechten, waarbij de dieren elkaar met de breedlippige bekken vastgrijpen.

 


naar boven